Open top menu
czwartek, 30 stycznia 2014



Sesja chyli się powoli ku końcowi. Zostało do dopięcia tylko parę egzaminów i zdobycie wpisów. Skutkuje to trochę większą ilością czasu wolnego, dlatego postanowiłem wesprzeć wasze zmaltretowane egzaminami umysły porcją warzyw i kwasów omega-3.

Tak, nadszedł czas na pierwszy przepis na blogu. Nie będzie to nic skomplikowanego – sałatki mają to do siebie, że są proste, szybkie i powinny być smaczne. Jeśli czyta to zagorzały przeciwnik zieleniny – może już wyjść, bo nie znajdzie w tym przepisie nic dla siebie. Jest to idealna sałatka na każdy posiłek. Rano daje kopa na cały dzień, idealna na lunch, przed lub po treningu. Smaczna i sycąca. Szpinak jest bogaty w kwas foliowy i żelazo, jajko i ryba to bogate źródła białka i aminokwasów. Avocado i oliwa z oliwek to zdrowe tłuszcze. Ogórek korzystnie wpływa na np. cerę i uzbrojony jest w dużą ilość witaminy K. Same korzyści.:) Czas na konkrety!

Składniki:
1/2 avocado
100-150 g łososia (może być z puszki, wędzony bądź grillowany, wedle uznania) ew. tuńczyk (lub jakaś inna ryba)
garść świeżego szpinaku
1 jajko (jak jesteś bardzo głodny, to dwa)
1/2 średniego ogórka
kiełki (też wedle uznania, mogą być z rzodkiewki, są bardziej wyraziste w smaku)
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
sos koperkowo-ziołowy w proszku (ja użyłem knorr)
oliwa z oliwek
+ opcjonalnie świeży koperek i natka pietruszki.


Przygotowanie: 

Jajko gotujemy na twardo (to ok 5 min. od czasu aż woda zacznie wrzeć). W czasie kiedy gotuje się jajko płuczemy szpinak i wrzucamy do miski. Kroimy ogórka na plasterki, później plasterki na połówki. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski i polewamy sosem (przygotowanie sosu na opakowaniu^^). Do miski dorzucamy kiełki i mieszamy. Odrobinę sosu zostawiamy an koniec. Składniki wykładamy na talerz. Kroimy rybę w kostkę i dodajemy do sałatki (jeśli jest np. wędzona, warto zobaczyć czy nie ma skóry – jeśli jest, należy ją ściągnąć.:) ). Ugotowane jajko obieramy, kroimy na ćwiartki i kładziemy na wierzch sałatki. Wszystko polewamy resztką sosu. Przystrajamy odrobiną kiełków. Z pieczywa możemy zrobić grzanki. 

Et voilà!
Smacznego!; )   




Different Themes
Written by Templateify

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 komentarze