Sesja chyli się powoli ku końcowi. Zostało do dopięcia tylko parę egzaminów i zdobycie wpisów. Skutkuje to trochę większą ilością czasu wolnego, dlatego postanowiłem wesprzeć wasze zmaltretowane egzaminami umysły porcją warzyw i kwasów omega-3.
Tak, nadszedł czas na pierwszy przepis na blogu. Nie będzie to nic skomplikowanego – sałatki mają to do siebie, że są proste, szybkie i powinny być smaczne. Jeśli czyta to zagorzały przeciwnik zieleniny – może już wyjść, bo nie znajdzie w tym przepisie nic dla siebie. Jest to idealna sałatka na każdy posiłek. Rano daje kopa na cały dzień, idealna na lunch, przed lub po treningu. Smaczna i sycąca. Szpinak jest bogaty w kwas foliowy i żelazo, jajko i ryba to bogate źródła białka i aminokwasów. Avocado i oliwa z oliwek to zdrowe tłuszcze. Ogórek korzystnie wpływa na np. cerę i uzbrojony jest w dużą ilość witaminy K. Same korzyści.:) Czas na konkrety!
Składniki:
1/2 avocado
100-150 g łososia (może być z puszki, wędzony bądź grillowany, wedle uznania) ew. tuńczyk (lub jakaś inna ryba)
garść świeżego szpinaku
1 jajko (jak jesteś bardzo głodny, to dwa)
1/2 średniego ogórka
kiełki (też wedle uznania, mogą być z rzodkiewki, są bardziej wyraziste w smaku)
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
sos koperkowo-ziołowy w proszku (ja użyłem knorr)
oliwa z oliwek
+ opcjonalnie świeży koperek i natka pietruszki.
Przygotowanie:
Jajko gotujemy na twardo (to ok 5 min. od czasu aż woda zacznie wrzeć). W czasie kiedy gotuje się jajko płuczemy szpinak i wrzucamy do miski. Kroimy ogórka na plasterki, później plasterki na połówki. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski i polewamy sosem (przygotowanie sosu na opakowaniu^^). Do miski dorzucamy kiełki i mieszamy. Odrobinę sosu zostawiamy an koniec. Składniki wykładamy na talerz. Kroimy rybę w kostkę i dodajemy do sałatki (jeśli jest np. wędzona, warto zobaczyć czy nie ma skóry – jeśli jest, należy ją ściągnąć.:) ). Ugotowane jajko obieramy, kroimy na ćwiartki i kładziemy na wierzch sałatki. Wszystko polewamy resztką sosu. Przystrajamy odrobiną kiełków. Z pieczywa możemy zrobić grzanki.
Et voilà!
Smacznego!; )
0 komentarze